Ugrás a fő tartalomra

A füge fás dugványozása


Elérkezettnek láttam az időt, hogy megírjam az első bejegyzést. Jó pár hete beköszöntött az igazi tél, ebben a fagyos időben nyilván vannak teendők a kertben, de a legtöbben csak a meleg szobából figyelik a kertjüket. Kevés a lehetőség a kinti munkára, ebben a téli hidegben, így ha lehet, enyhítés képpen ebben az unalmas időszakban legalább bent kertészkedjen az ember, a szoba kényelmes melegéből.

A füge fás dugványozásának, most van a szezonja, ilyenkor legalábbis ha nem is sok kertészkedéssel, de legalábbis egy minimálissal feltudjuk dobni a kedvünket, és örül az ember, ha egy kis zöldet lát bent a házban.

Rengetegen keresnek útmutatót a neten, és sok a kérdés a füge fás szaporításával kapcsolatosan, ezért szerettem volna aféle útmutató szerűséget készíteni, hogy mibe, hol, hogyan dugványozzunk.

Szeretném kihangsúlyozni, hogy az itt leírtak javarészt saját tapasztalataimra alapulnak....

Kezdjük is el az elejétől.


Magáról a vesszőkről:

- Talán az első és egyik legfontosabb dolog, a szaporítóanyag helyes megválasztása. Gyakorlatilag innen indul minden, ha egészséges és megfelelő szaporítóanyaggal dolgozzunk, akkor gyakorlatilag garantált lesz a sikerünk, miv deel a füge nagyon könnyen gyökeresedő növény, és a kezdő kertészek is nagy sikerrel szaporíthatják.

-Mikor szedjük meg a vesszőket, milyen, és mekkora vesszőket válasszunk?

A legjobb időszak a vesszők megszedésére, az első komolyabb fagyok után, a nedvkeringés megindulta előtt áll rendelkezésünkre. Ez nálunk általában November - Március közti időszak. Fontos, hogy, ha -15 fokos hideg érte az anyanövényt, akkor már ne szedjünk róla szaporítóanyagot, mivel szinte biztos, hogy fagykár érte a vesszőket, a fügénél ez a bűvös határ, mivel hazánkban korlátozottan télálló növény. Lehetőleg fagymentes időszakban metszük le a vesszőket, hogy az anyanövenyen ne okozzunk lehetséges fagykárt.

A legjobb százalékban eredő vesszők a fügénél általánosan a 15-20 cm közötti 3-4 rügyes kis ujjnyi vastagságú, jól megfásodott csúcshajtások. Ezek erednek meg a legkönnyebben. Kisebb vesszőkel is próbálkozhatunk, de ezek nehezebben fejlesztenek gyökereket, és gyengébb növekedésűek is lesznek.

Nagyobb méretű vesszőkkel is lehet próbát tenni, ezek is ugyan nehezen gyökereznek, de viszont erős hajtás növekedést produkálnak.



 









Milyen cserepet, edényt válasszunk?

- Sokan, nem tulajdonítanak nagy jelentőséget, a cserép kiválasztásának. Én ilyen téren is szeretném leírni, ami szerintem a legésszerűbb. Ajánlom, hogy a cserép, vagy konténer, nevezzük bárminek is legyen áttetsző, így figyelemmel követhetjük, az esetleges gyökér növekedést, láthatjuk, hogy locsoláskor a víz meddig jut le. Méreteit tekintve, ajánlott, hogy legalább 25-30 cm magas, és legalább 1,5-2 literes legyen, így gyökereztetést követően is, maradhatnak a cserépben, egészen a tavaszi kiültetésig, így nem kell mégegyszer megbojgatnunk a dugványokat, nem éri őket átültetési stressz.

Én nagy híve vagyok, az újrahasznosításnak, lassan az eldobható műanyagpoharak kimennek a divatból, de rengeteg megmaradt műanyag flakon tengődik, minden háztartásban, ezek első osztályú konténerek lehetnek dugványozáshoz. Gyakorlatilag tök egyszerűen lehet belőlük konténert csinálni perceken belül, egy sliccer segítségével, levágva tetéjét, és az alját kilyukasztgatva.

https://www.diytomake.com/16-recycled-bottle-planters/


Milyen közegbe gyökereztessünk?

- A közeget illetően eltérőek a vélemények, egy ami biztos, és általában a legtöbb kertész egyetért, hogy általános virágfölbe nem ajánlatos dugványozni, ugyanis a magas nitrogén, és szerves anyag tartalma miatt a bele dugványozott növények, nagyon könnyen berohadnak. Nem mondom azt, hogy ne lehetne sikereket elérni vele, de jobb más közeget használni.

Igazából, mindenki másra esküszik. Ami fontos, hogy jó nedvességmegtartó, és könnyű szerkezetű legyen. Lehet ez duzzasztott perlit, homok, tőzeg, kókuszrost és a többi...

Én személy szerint a durvahomok, és a tőzeg 1:1 arányú keverékét ajánlom, nálam ez vált be a legjobban.



- Milyen mélyre tegyük a dugványvesszőket?

 - A füge nemcsak a metszfelület környékén tud gyökeret ereszteni, hanem szinte bárhol, ahol nedvesség és hőmérséklet adott, még akár fent a föld felett is képes léggyökereket növeszteni. Tehát, hogy minnél több esélyünk legyen, dugjuk a vesszőket minnél mélyebbre, hogy maximum egy rügy lógjon ki a közegből.

- Milyen hőmérsékleten, páratartalmon dugványozzunk? Mennyi idő mire a fügék gyökeret eresztenek?

- A közönséges füge, mint a legtöbb ficus a legjobban szobahőmérsékleten 21-24 C fok között, és 85 % - os páratartalom melett,, sötét helyen gyökeresedik a legjobban, és a leggyorsabban. Ez alatt is képes gyökeret fejleszteni, csak a folyamat sokkal több időt vesz igénybe. Nálam ez a hőmérséklet tartomány általában a szekrény tetején szokott lenni, ott pont kényelmesen elférnek. Magasabb hőmérsékleten nem ajánlom őket dugványozni, ugyanis a vesszők gyakorlatilag a nagy melegben, és a magas páratartalom melett, megfőnek a saját levükben....

Általában, ideális körülmények között, a könnyen gyökeresedő fajták, már 3-4 hét után meggyökereznek. Nehezen gyökereztethető fajtáknál ez sokkal hosszabb is lehet, akár 2 hónap is, szóval legyünk türelmesek. Ha a vesszők nem szárazak, és életképesnek látszanak, akkor nagy eséllyel legyökereznek majd.

- Hogyan, mikor és mennyit locsoljuk?

- Talán a legfontosabb dolog a dugványoztatásnál, hogy a gyökereztető közeget, mindig tartsuk nedvesen, de ne locsoljuk túl. Tudom könnyű ezt, így mondani, és azt hiszem talán itt rontják el a legtöbben. Ez kb heti 2 locsolást jelent, kb 0,5 - 1 dl víz cserepenként, a megfelelő hőmérsékleten. Kezünkkel ellenőrizzük le nyugodtan a közeget, fogjuk meg a közeget, vegyünk ki egy kis darabot, és nyomjuk meg a két ujjunk között, erősen. Ha csöpög, akkor túl nedves, ha csak épp, hogy érezzük, hogy vizes, akkor az ideális.











És végül szeretnék egy-két hasznos videót megosztani.

https://www.youtube.com/watch?v=ST4PFgRu-W8

https://www.youtube.com/watch?v=4aqcsftM11Y7

https://www.youtube.com/watch?v=X7_mT0H6Y2U

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hogyan válasszunk füge fajtát II.rész ( A fajtaválasztás szempontjai)

 Az előzőekben kitértem azokra a problémákra, amik a legtöbbször felmerülnek a füge termesztésénél. Elmondható az, hogy a legtöbb probléma az esőnek tudható be, a hideg teleinknek, illetve a tavaszi fagyoknak. A mostani részben szeretnék írni a helyes fajtaválasztásról. Ugyebár magyarországon a fügének nincs igazán nagy kultúrája, most kezd csak igazán fel lendülni. Emiatt nincs is igazán nagy tapasztalat a fajtákkal kapcsolatosan. Egy pár igazán megszállott embert leszámítva, a legtöbb embernek csak egy pár fajta van a tulajdonában. Ezekből is a legtöbb olasz faiskolákból származó fajták (Brogiotto Nero, Brown Turkey), illetve nyaralásból elhozott ágakról szaporított növények, amik aztán nem is biztos hogy beporzás nélkül teremnek, illetve nagy valószínűséggel kései fajták lesznek nálunk. A kertészetek viszont egyre jobban kezdenek rájönni arra, hogy fontos, hogy jó fajtákat áruljanak és egy-két helyen már lehet kapni magyar tájfajtákat is, mint pl (Györöki lapos, Szivar, Keszthelyi B

Az ezerízű füge ( A füge ízkategóriájai)

 Gondoltam csinálok erről is egy posztot, csakúgy érdekesség képpen. A füge elképesztően nagy fajta választékkal bír. Közel 7000 számon tartott fajtája van, arról nem is beszélve, hogy ez csak óvatos becslés. Az egyik legrégebb óta termesztett kultúrnövény a bolygón. Ebből adódóan, mivel ilyen diverz, nagyon összetett ízvilágú fajtájai vannak. akárcsak az almának..  Rengeteg helyen olvastam, hogy különböző ízű gyümölcsöket véltek benne felfedezni, és nekem is vannak ilyen tapasztalataim, ettem már egy két olyan fajtát, amit ha nem láttam volna, akkor megesküdtem volna arra, hogy mondjuk banánt, vagy friss epret eszem, csak éppen késő ősszel. Nyilván sokan hülyének gondolnak majd, mivel a füge az füge ízű, de az almának is vannak pl olyan fajtáji, amik a különleges ízük után neveztek el, mint pl a Muskotály renet, ananász renet, stb..., vagy egy jó bor kóstolásnál is rengeteg féle ízt lehet felfedezni egy adott borban. Tehát nem csak az én agyam játszik velem tréfás trükköt. Ha az almán

Fügefajták 1.rész (A balkániak kedvence a Michurinska-10)

Hónapokig tartó kihagyás után, újra szeretnék nektek egy nagyobb hangvételű blogot írni. Javában dübörög a nyár, már-már a naptár szerint lassan fél lábbal kint is vagyunk belőle, de igazából csak, most van igazán hangsúly rajta, mivel elkezdődött a főszezon. A legkorábbi fajták már elkezdték érlelni másodterméseiket. Az utóbbi napokban rengeteg csapadék lehullott, és ez a füge érésének nem kedvez. A legkoraibbak közül is, most válik el, hogy melyek azok, akik a legjobban teljesítenek? Eddig két fajtám érett be, a Michurinska-10, és az Unk Peau Fine. Az Unk Peau Fine ramaty ízű volt. Vizes, alig füge ízű, amit nem szívesen ennék, viszont a Michurinska-10 remekül teljesített, nagyon finom a sok eső ellenére is. Közel hat éve kaptam vessző formájában Bulgáriából. Ezalatt kapott hideget, meleget a szó szoros értelmében. Védett helyet kapott, de átélt már -18 fokot is, ahol részleges fagykárral, de túlélte a telet, és még az év szeptemberében termést is hozott. Illetve muszáj megemlítenem,