Ugrás a fő tartalomra

Fügehistória I.rész (avagy a füge múltja, jelene és jövője hazánkban)


Szerintem mindenki szereti valamilyen formában a 
történelmet, ha nem is a nyers iskolapadban tanult formáját, de abban biztos vagyok, hogy meséket, legendákat mindenki szeretettel hallgatott még gyerekkorában. Ugyebár tudjuk, hogy ezek egy javarészének pedig van valóság alapja is.
Személy szerint, az egyik kedvenc tantárgyam volt a történelem, még az általános iskolás éveimben. Imádtam hallgatni a padban a történeteket, és mindig elgondolkoztatott. 

Akárcsak bárkinek, vagy bárminek megvan a saját maga kis sztorija, úgy a fügének is.

Második blikkre, szerettem volna egy kis összefoglalót írni a füge magyarországi történelméről, a jelenlegi helyzetéről, és arról, hogy milyen jövője lehet hazánkban.

Viszonylag kevés, és összeszedetlen információ van róla a nagy világhálón, ezért próbáltam mindent össze szedni róla, illetve egy két saját teóriával kiegészíteni......


A füge múltja hazánkban

- Általánosan elfogadott, (de személy szerint vitathatónak tartott tény), hogy az első magyarországi füge bokrok megjelenését a török hódoltság idejére teszik. Az ez időtájt érkező törökök kivágták a Gellért hegy déli lejtőjén álló fákat, és a helyükre fügéket telepítettek. Erről Jeszenszky Árpád is tesz írásos említést a füge című könyvében. Ő a Gellért Hegyi fügéket három fajtában határozza meg.




- Sajátos véleményem, hogy már jóval hamarabb bekerülhettek, a jelenlegi Magyarország területére füge bokrok, vegyük csak ténynek az olasz kereskedőket, vagy azt, hogy a jelenlegi Horvátország, a Magyar Királyság része volt már jó ideje. Vagy a délszláv kisebbség jelenlétét az ország déli részein. Emiatt szinte biztosnak tartom, hogy már hamarabb kerültek be bokrok az országba, nagyobb mennyiségben királyi, vagy nemesi kertekbe.


- A füge 18-19. századbeli termesztésével, elterjedésével kapcsolatban nem találtam, semmi hasznos információt, de biztos vagyok benne, hogy szőlőbirtokosok körében, és nemesi rétegek körében elterjedt lehetett.  Vegyük pl csak az író Babits Mihály nevét, aki egyenesen oda volt a Szekszárdi szőlőbirtokán álló hatalmas füge fáért. Az ő nevének emlékét őrzi, és az ő fájáról szaporított fajta a Babits füge.

- A múlt század közepén történt egy nagyobb fellendülés, ami számunkra igen fontos. Ki kell emelnem Jeszenszky Árpádot, akit joggal nevezhetünk a Magyarországi füge termesztés úttörőjének ebben az időben. Ekkor Jeszenszky a magyarországi fügék tő állományát 7000 körülire becsülte. 
















Ez időtájt szerették volna, ha az ország mindenből önellátó lenne.
Őrültségnek hangzik, de megpróbálkoztak a narancs, és citrom árkos termesztésével, illetve a jóval racionálisabb füge hazai árupiaci termesztésével.


Ehez kimásolok ide egy pár sort a Keszthelyi 
Egyetem egyik dokumentumjából.

A Keszthelyi Mezőgazdasági Akadémia egyetemi rangra emelése után 1946-ban Kertészeti Tanszéket hoztak létre Jeszenszky Árpád vezetésével. A tanszék megalakulása után az elméleti és gyakorlati oktatás és bemutatók mellett igen széleskörű kutatómunka kezdődött.
Foglalkoztak talajerő utánpótlással, eróziós kísérletekkel, néhány évig „politikai indíttatásból” szubtrópusi növényekkel (füge, citrom, narancs, tea stb.). Külföldi és hazai begyűjtésekből 153 fajtából álló füge gyűjteményt hoztak létre, megkezdték a füge keresztezéses nemesítését, a füge hibrideket értékelték.














Biztos forrásból tudom, hogy a nemesítés később abba maradt, érdemben nem kerültek ki hazai fajták. A génbank ma is megvan még, de a 153 fajtából ma már csak 30 maradt.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hogyan válasszunk füge fajtát II.rész ( A fajtaválasztás szempontjai)

 Az előzőekben kitértem azokra a problémákra, amik a legtöbbször felmerülnek a füge termesztésénél. Elmondható az, hogy a legtöbb probléma az esőnek tudható be, a hideg teleinknek, illetve a tavaszi fagyoknak. A mostani részben szeretnék írni a helyes fajtaválasztásról. Ugyebár magyarországon a fügének nincs igazán nagy kultúrája, most kezd csak igazán fel lendülni. Emiatt nincs is igazán nagy tapasztalat a fajtákkal kapcsolatosan. Egy pár igazán megszállott embert leszámítva, a legtöbb embernek csak egy pár fajta van a tulajdonában. Ezekből is a legtöbb olasz faiskolákból származó fajták (Brogiotto Nero, Brown Turkey), illetve nyaralásból elhozott ágakról szaporított növények, amik aztán nem is biztos hogy beporzás nélkül teremnek, illetve nagy valószínűséggel kései fajták lesznek nálunk. A kertészetek viszont egyre jobban kezdenek rájönni arra, hogy fontos, hogy jó fajtákat áruljanak és egy-két helyen már lehet kapni magyar tájfajtákat is, mint pl (Györöki lapos, Szivar, Keszthelyi B

Az ezerízű füge ( A füge ízkategóriájai)

 Gondoltam csinálok erről is egy posztot, csakúgy érdekesség képpen. A füge elképesztően nagy fajta választékkal bír. Közel 7000 számon tartott fajtája van, arról nem is beszélve, hogy ez csak óvatos becslés. Az egyik legrégebb óta termesztett kultúrnövény a bolygón. Ebből adódóan, mivel ilyen diverz, nagyon összetett ízvilágú fajtájai vannak. akárcsak az almának..  Rengeteg helyen olvastam, hogy különböző ízű gyümölcsöket véltek benne felfedezni, és nekem is vannak ilyen tapasztalataim, ettem már egy két olyan fajtát, amit ha nem láttam volna, akkor megesküdtem volna arra, hogy mondjuk banánt, vagy friss epret eszem, csak éppen késő ősszel. Nyilván sokan hülyének gondolnak majd, mivel a füge az füge ízű, de az almának is vannak pl olyan fajtáji, amik a különleges ízük után neveztek el, mint pl a Muskotály renet, ananász renet, stb..., vagy egy jó bor kóstolásnál is rengeteg féle ízt lehet felfedezni egy adott borban. Tehát nem csak az én agyam játszik velem tréfás trükköt. Ha az almán

Fügefajták 1.rész (A balkániak kedvence a Michurinska-10)

Hónapokig tartó kihagyás után, újra szeretnék nektek egy nagyobb hangvételű blogot írni. Javában dübörög a nyár, már-már a naptár szerint lassan fél lábbal kint is vagyunk belőle, de igazából csak, most van igazán hangsúly rajta, mivel elkezdődött a főszezon. A legkorábbi fajták már elkezdték érlelni másodterméseiket. Az utóbbi napokban rengeteg csapadék lehullott, és ez a füge érésének nem kedvez. A legkoraibbak közül is, most válik el, hogy melyek azok, akik a legjobban teljesítenek? Eddig két fajtám érett be, a Michurinska-10, és az Unk Peau Fine. Az Unk Peau Fine ramaty ízű volt. Vizes, alig füge ízű, amit nem szívesen ennék, viszont a Michurinska-10 remekül teljesített, nagyon finom a sok eső ellenére is. Közel hat éve kaptam vessző formájában Bulgáriából. Ezalatt kapott hideget, meleget a szó szoros értelmében. Védett helyet kapott, de átélt már -18 fokot is, ahol részleges fagykárral, de túlélte a telet, és még az év szeptemberében termést is hozott. Illetve muszáj megemlítenem,