Ugrás a fő tartalomra

Füge bakancslista II.rész (Franciaország)

 Ígértem, hogy egy több részes sorozat lesz, és időmhez mérten igyekszem minél hamarabb befejezni a sorozatot. A mai blogban a lehetséges francia fajtajelölteket vesézem ki, ugyanis ez a másik nagy fügés ország, ahol sok érdekes fajta van.

Az igazat megvallva nem vagyok nagyon oda a francia nyelvért, de kétségtelenül a franciák értik a dolgukat a mezőgazdaságban, nem hiába az a több ezer hektárnyi borvidék. Valamit igencsak jól csinálnak, és ez nincs másképp a fügénél sem.

Náluk több száz éve termesztett kúltúrnövény, ezért vannak kialakult művelési technikák, és nagy a fajtaválaszték. Sokan specializálódnak a fügére. Érdemes megemlítenem Thierry Demarquest nevét, mivel a későbbiekben egy pár fajtánál találkozhattok, majd a nevével. Franciaország, és a világ egyik legnagyobb gyűjtője. Sok száz fajtás gyűjteménye van, javarészt francia fajtákkal, de rengeteg olasz, spanyol, meg egy tucat más országból származó fajtája is van. Saját weboldala is van a projektnek, fajtaleírásokkal, sok hasznos anyaggal, igaz franciául. Viszont fordítóval angolra fordítva, egész érthető a weboldal, már aki érti az angolt. Nagyon hasonló klimatikus adottságokkal bír a gyűjtemény területe, mint Magyarország javarésze, éppen ezért , azok a fajták amik nála jól teremnek, szinte száz százalékos bizonyossággal, itt is jól fognak, ha nem fagynak ki. 

Thierry vesszőket is árul, és azok a fajták, amik megvannak javarészt tőle származnak. 25 euro/3 vessző plussz posta. Ezt döntse el mindenki, hogy megéri e neki, de én csak ajánlani tudom.

https://figuesdumonde.wordpress.com/


Ronde de Bordeaux

Talán ha rákerdeznének, bármely hobbi fügésnél arra, hogy mondjon egy francia fajtát, akkor szinte mindenkinél elsőre a Ronde de Bordeaux ugrana be. Nem hiába, hisz a franciák egyik legkorábban erő fajtája. Másodtermése már Augusztus első felében érik. Első termése gyakorlatilag nincs. Gyümölcse kis méretű, kívül lila színű, belül élénk vörös színű. Serlegnyílása nyitott. Fája kis méretű, konténerben is jól nevelhető. Korán fásodó, ezért a teleket jobban bírja, mint a nagy átlag. Bőtermő. Esős időben sajnos gyümölcse könnyen reped. Bogyós ízvilág jellemzi. Első rendű étkezési fajta, konyhai feldolgozásra is alkalmas, az éttermek is nagyon kedvelik. 

Egyenlőre nem sikerült még beszerezni, várhatóan a nyáron a dmkertnél megint rendelhető lesz, akkor tervezek tőlük vásárolni.












Pastiliére

A franciák másik népszerű lila termésű fajtája. Kacifántos eredetű, elvileg japánból került Franciaországba, vagy a portugál hajósok hozták be, és tőlük került be Franciaországba azt senki se tudja ,de egy biztos a mediterránumban és számos más országban is közkedvelt. Tájfajta így sok variánsa, és átnevezése van többek között a spanyoloknál Moellada, franciáknál Pastiliere, Monfavet, Constans, és a portugáloknak is megvan a saját Pastiliere-ük Preto Temporao néven. Paolo Belloni Olaszországi gyűjtő, aki a füge fajták megőrzésén dolgozik, azt nyilatkozta, hogy ha csak egyetlen fajtát ültetetthetne akkor ez lenne az. 

A Ronde de Bordeaux-al egyidőben, azaz Augusztus első heteiben erő fajta. Termése közepes (30-60 gramm) nagyságú. Belül élénk pirosas. Serlegnyílása zárt, az esőnek nagyon jól ellenálló fajta. Intenzív bogyós íz jellemzi, primőr étkezési fajta. 

Lassú növésű, az egyik legkorábban kihajtó fajta, rendkívül bőtermő, azonban fiatal korában nagyban hajlamos a gyümölcs hullatásra, és szinte ez az egy rossz tulajdonsága. Az idősebb bokrok kevésbé hajlamosak a termés potyogtatásra. Ezzel kapcsolatosan számos teória kering az interneten, többek között szóba hozzák azzal, hogy esetleg csak részben partenokarp, tehát egyes gyümölcsei beporzást igényelnek, a bokor idősebb korában pedig azok a gének amik a partenokarp gyümölcsök fejlesztéséért felelősek dominánsabbá válnak. Szóba hozzák még kálium hiánnyal, fejletlen gyökérzettel. Mivel tájfajta, ezért sok variánsa létezik, egyesek azt mondják, hogy némelyik variáns kevésbé hajlamos a gyümölcs hullatásra.

Az egyik legígéretesebb fajtajelöltnek tartom jelenleg, két erős dugvány várja a májusi kiűltetést.













Campanière

Thierry De Marquest nevéhez fűződik ennek a fajtának a megtalálása, a Franciaországi Lot nevű településen egy több száz éves farmon bukkant rá erre a fajtára, ahol több keményebb telet is átvészelt. Gyümölcse közepes méretű, kívül zöldes szürke, belül piros gyümölcshúsú. A Serlegnyílása zárt, így az esőzéséket jól birja. Rendkívül korán a Ronde de Bordeaux-al egyidőben érik. A fán spontán megaszalódik. Kellemes bogyós ízvilág jellemzi. 2014-ben díjat is nyert ez a fajta a Rustica prize-t, mégpedig a kiváló íze miatt.

Az egyik legtélálóbb fajta. Thierry ültetvényében 2012-ben -17 fokot is túlélt ez a fajta, fagykárosodás nélkül. 

Jelenleg három kis növényem van belőle kiültetve.













Eaubonne

Szintén Thierry fajta gyűjtéséből származó fajta. Korai érésű, gyümölcse közepes méretű megnyúlt körte alakú. Kívül barnás lila, belül vörösre érő fajta. Rendkívül bőtermő. Serlegnyílása zárt, ezért az esőzéseket nagyon jól bírja. A Celeste fajtakörhöz nagyon hasonló, emiatt ízvilága a hagyományos füge ízű fajtákra hajaz.

Egy baromi erős dugvány várakozik nálam kiültetésre.













Bécane

A listám második legritkább fajtája. Nagyon korai érésű a Ronde de Bordeaux-al egyidőben, egyes nyarakon, akár pár nappal korábban is erő fajta. Gyümölcse körte alakú, közepes 40-50 gramm nagyságú. Gyümölcs héja zöldes sárga színű, belül húsa vöröses. Az esőnek, hidegnek nagy fokon ellenáló fajta.

Egy kis növényem van kiültetve, kíváncsian várom, hogy mennyire bírta a telet.






















Szeretnék megemlíteni még két fajtát, amit sikerült beszerezni, elviekben mind a kettő nagyon korai, viszont ezekről nem találtam elég infót, hogy fajtaleírást készítsek, ha később sikerül szerkesztem a posztot. Az egyik a Trois Recoltes, ami szerintem a franciák egyik legritkább fajtája, barnás termésű, mézédes ízzel. A másik pedig a Figues Jaune, Thierry gyűjtéséből, amiről Thierry azt mondta nekem, hogy nagyon korai érésű sárga termésű..

Említésre méltó fajták lehetnek még, a Castillon, La Brante, Violette De Marseilles, Tenerife, Allix. Ezekről mind találtok infot Thierry weboldalán, de én nem láttam bennük elég fantáziát, viszont koraiságuk miatt, érdemes lehet őket kipróbálni


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hogyan válasszunk füge fajtát II.rész ( A fajtaválasztás szempontjai)

 Az előzőekben kitértem azokra a problémákra, amik a legtöbbször felmerülnek a füge termesztésénél. Elmondható az, hogy a legtöbb probléma az esőnek tudható be, a hideg teleinknek, illetve a tavaszi fagyoknak. A mostani részben szeretnék írni a helyes fajtaválasztásról. Ugyebár magyarországon a fügének nincs igazán nagy kultúrája, most kezd csak igazán fel lendülni. Emiatt nincs is igazán nagy tapasztalat a fajtákkal kapcsolatosan. Egy pár igazán megszállott embert leszámítva, a legtöbb embernek csak egy pár fajta van a tulajdonában. Ezekből is a legtöbb olasz faiskolákból származó fajták (Brogiotto Nero, Brown Turkey), illetve nyaralásból elhozott ágakról szaporított növények, amik aztán nem is biztos hogy beporzás nélkül teremnek, illetve nagy valószínűséggel kései fajták lesznek nálunk. A kertészetek viszont egyre jobban kezdenek rájönni arra, hogy fontos, hogy jó fajtákat áruljanak és egy-két helyen már lehet kapni magyar tájfajtákat is, mint pl (Györöki lapos, Szivar, Keszthelyi B

Az ezerízű füge ( A füge ízkategóriájai)

 Gondoltam csinálok erről is egy posztot, csakúgy érdekesség képpen. A füge elképesztően nagy fajta választékkal bír. Közel 7000 számon tartott fajtája van, arról nem is beszélve, hogy ez csak óvatos becslés. Az egyik legrégebb óta termesztett kultúrnövény a bolygón. Ebből adódóan, mivel ilyen diverz, nagyon összetett ízvilágú fajtájai vannak. akárcsak az almának..  Rengeteg helyen olvastam, hogy különböző ízű gyümölcsöket véltek benne felfedezni, és nekem is vannak ilyen tapasztalataim, ettem már egy két olyan fajtát, amit ha nem láttam volna, akkor megesküdtem volna arra, hogy mondjuk banánt, vagy friss epret eszem, csak éppen késő ősszel. Nyilván sokan hülyének gondolnak majd, mivel a füge az füge ízű, de az almának is vannak pl olyan fajtáji, amik a különleges ízük után neveztek el, mint pl a Muskotály renet, ananász renet, stb..., vagy egy jó bor kóstolásnál is rengeteg féle ízt lehet felfedezni egy adott borban. Tehát nem csak az én agyam játszik velem tréfás trükköt. Ha az almán

Fügefajták 1.rész (A balkániak kedvence a Michurinska-10)

Hónapokig tartó kihagyás után, újra szeretnék nektek egy nagyobb hangvételű blogot írni. Javában dübörög a nyár, már-már a naptár szerint lassan fél lábbal kint is vagyunk belőle, de igazából csak, most van igazán hangsúly rajta, mivel elkezdődött a főszezon. A legkorábbi fajták már elkezdték érlelni másodterméseiket. Az utóbbi napokban rengeteg csapadék lehullott, és ez a füge érésének nem kedvez. A legkoraibbak közül is, most válik el, hogy melyek azok, akik a legjobban teljesítenek? Eddig két fajtám érett be, a Michurinska-10, és az Unk Peau Fine. Az Unk Peau Fine ramaty ízű volt. Vizes, alig füge ízű, amit nem szívesen ennék, viszont a Michurinska-10 remekül teljesített, nagyon finom a sok eső ellenére is. Közel hat éve kaptam vessző formájában Bulgáriából. Ezalatt kapott hideget, meleget a szó szoros értelmében. Védett helyet kapott, de átélt már -18 fokot is, ahol részleges fagykárral, de túlélte a telet, és még az év szeptemberében termést is hozott. Illetve muszáj megemlítenem,